REDEGJØRELSE FOR AKTSOMHETSVURDERINGER

Brim Explorer skal hvert år utføre aktsomhetsvurderinger i henhold til åpenhetsloven og offentliggjøre en rapport med vurderingene som er gjort.  Åpenhetsloven har til formål å fremme virksomheters respekt for og etterlevelse av grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Denne rapporten redegjør for aktsomhetsvurderingene selskapet har gjennomført for 2023 i forbindelse med åpenhetsloven og resultatet av disse. Henvendelser om denne rapporten kan rettes til: Petter Moen, CFO I Brim Explorer AS, [email protected]

BRIM EXPLORERS VIRKSOMHET

Brim Explorer ble etabler av Agnes Árnadóttir (CEO) og Espen Larsen-Hakkebo (CTO) i 2018. Selskapet er organisert i en konsernstruktur med morselskapet Brim Explorer AS som er både båteierselskap og driftsselskap. Datterselskapet Brim Tech er teknologiutvikler og eier av designet på «Brim-båtene». Brim Explorer eies 51% av Eventyrlyst AS, et datterselskap av Ferd AS.  

Brim Explorer representer fremtiden i norsk reiseliv gjennom vår helhetlige tilnærming til bærekraft og ved å tilby produkter av høy kvalitet på egenutviklede båter spesialbygd for opplevelser på havet. Vi tilbyr dagsturer ut fra Tromsø, Lofoten, Bodø, Svalbard og Oslo og har en stor variasjon av ulike opplevelser, med alt fra hvalsafari til middagscruise.

Brim Explorer opererer i to bransjer (reiselivsnæringen og rederinæringen) med medium til høy risiko i arbeidsmarkedet på verdensbasis. I Norge er ikke risikoen like høy i og med at næringene er underlagt strenge krav til arbeidsvilkår. 

Interne retningslinjer

Brim Explores etiske retningslinjer er et hjelpemiddel for å opptre riktig i enhver situasjon. De definerer selskapets ansvar ovenfor mennesker, samfunn og miljø.  Retningslinjene oppfyller kravene som stilles i åpenhetsloven og ligger tilgjengelig for selskapets ansatte på selskapets HR-portal Simployer, sammen med selskapets personalhåndbok. Selskapet skal i 2024 foreta kursing om åpenhetsloven og selskapets rutiner og retningslinjer knyttet til loven.

Rutinen beskriver hvordan selskapet gjennomfører sin aktsomhetsvurdering og vurdering av tiltak. Rutinen, sammen med personalhåndboken inneholder også informasjon om selskapets varslingskanaler og varslingsrutiner som skal bidra til å avdekke brudd på grunnleggende menneskerettigheter og sikre anstendige arbeidsforhold knyttet til selskapets aktivitet, og hvordan slik informasjon følges opp.

AKTSOMHETSVURDERINGER

Vi arbeider kontinuerlig med å foreta vurderinger av risiko knyttet til selskapets aktiviteter og forretningsforbindelser (leverandører og forretningspartnere). *1

Brim Explorer skal fortsette å være en utfordrer i sektorene vi er en del av ved å stille spørsmål ved status quo og fortsette innovasjon både på produkt og båter med mål om å ha en så stor positiv innvirkning på mennesker og natur som vi kan.

Brim Explorer skal fortsette å unngå kommersielt samarbeid med og innkjøp fra leverandører som ikke kan dokumentere gode vilkår for sine ansatte og for sine underleverandører. Brim Explorer skal fortsette å vekte kvalitet, miljø og menneskerettigheter fremfor pris i alle deler av vår virksomhet. 

Egen virksomhet

Selskapet foretar løpende vurderinger av risiko *2 for negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold knyttet til selskapets aktiviteter og forretningsforbindelser.

  • I vår egen drift er det fokus på følgende punkter:  
  • ingen diskriminering uansett grunnlag
  • gode og trygge arbeidsforhold, helse, miljø og sikkerhet på arbeidsplassen
  • rett til sosial sikkerhet    
  • rimelige begrensninger i arbeidstid
  • likestilling mellom kjønnene, herunder lik lønn for likt arbeid av lik verdi, samt øke andel kvinnelige i alle posisjoner, profesjoner og i alle nivåer
  • å øke mangfoldet i bransjen
  • rett til foreningsfrihet og å organisere seg
  • inkluderende arbeidsliv

Brim Explorers leverandørkjede

I kartleggingsarbeidet av selskapets leverandørkjede benytter vi en digital plattform utviklet av Ignite Procurement AS. Plattformen forenkler gjennomføringen av aktsomhetsvurderinger i tråd med kravene i åpenhetsloven. Gjennom plattformen har selskapet fått en systematisert oversikt over førsteleddsleverandører, forretningspartnere og andre kjente underleverandører. Basert på denne oversikten har Ignite Procurement foretatt innledende vurderinger av risikoen for brudd på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.

Relevante forhold ved aktsomhetsvurderingene er blant annet:

  • Selskapets forretningsmodell 
  • Posisjon i leverandørkjeden 
  • Type produkt og tjenester

Stegene i denne vurderingen redegjøres for i det følgende:    

  1. Basert på leverandørdata hentet fra vårt regnskapssystem, opprettes en fullstendig oversikt over selskapets førsteleddsleverandører. Gjennom plattformen oppdateres oversikten over selskapets førsteleddsleverandører løpende.
  2. I plattformen berikes leverandørinformasjon gjennom tredjepartssamarbeid med ENIN. Ignite Procurement innhenter informasjon og finansielle opplysninger om selskapets leverandører som industrikoder (NACE) og selskapsstruktur.
  3. Det gjøres en innledende risikoklassifisering av selskapets førsteleddsleverandører basert på plattformens klassifiseringssystem. Følgende klassifiseringsregler er vurdert som relevante for Brim Explorer: geografi (land) og bransje (type industri). Leverandører blir klassifisert i henhold til høy, medium og lav risiko for negativ påvirkning.
  4. Som ledd i risikokartleggingen, har selskapet, gjennom plattformen, sendt ut egendefinerte spørreskjemaer til definerte forretningsforbindelser for å innhente ytterligere informasjon. Selskapet har også benyttet plattformen for å etterlyse dokumentasjon og sertifiseringer fra førsteleddsleverandører.
  5. Basert på funnene i punkt 4 og 5, har selskapet vurdert hvilke tiltak som skal iverksettes for å undersøke potensielle negative konsekvenser for eller brudd på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Selskapet har iverksatt tiltak der alvorlighetsgraden *5 og sannsynligheten for brudd er størst og der selskapet har størst påvirkningskraft for en positiv utvikling. Prioriteringen henger sammen med selskapets tilknytning til og ansvar for risikoen, og skal stå i forhold til virksomhetens størrelse, art og kontekst.
  6. Selskapet vil ved behov involvere interessenter, leverandører og forretningspartnere ved iverksettelse av tiltak, eventuelt gjort tiltak som endte disse forbindelsene.   

I analyseverktøyet i plattformen (interaktivt dashboard) er det utarbeidet analyser av leverandørkjeden basert på leverandørdata, utfallet av risikoklassifiseringen og innhentet informasjon fra leverandørkjeden. Følgende opplysninger genereres av analyseverktøyet i plattformen:

  1. Oversikt over selskapets største førsteleddsleverandører som har blitt forelagt og har svart ut spørreskjemaer relevant som selskapets aktsomhetsvurdering
  2. Oversikt over selskapets førsteleddsleverandører som har opplyst: 
    •    At deres virksomhet er omfattet av åpenhetsloven 
    •    At det er utført aktsomhetsvurderingen av virksomheten i tråd med kravene åpenhetsloven 
    •    At resultatet av aktsomhetsvurderingen er nedfelt i en rapport i tråd med kravene i åpenhetsloven
  3. Nærmere klassifisering av selskapets førsteleddsleverandører basert på risikoprofilene høy, medium eller lav.
  4. Oversikt over førsteleddsleverandører, forretningspartnere og andre kjente underleverandører hvor det er iverksatt tiltak eller situasjonen følges, jf. steg 6 over. 

De største bransjene i leverandørkjeden

RESULTAT AV AKTSOMHETSVURDERINGEN 2023

En risikoprofil av selskapets leverandører er utarbeidet iht. klassifiseringsregler for geografisk risiko (land), industririsiko (type industri) som samlet gir en sosial risiko. I risikoklassifiseringen er leverandørene vurdert til høy, medium og lav risiko for negativ påvirkning for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Basert på den risikoanalysen foretatt av analyseverktøyet i plattformen Ignite Procurement er totalt fem leverandører klassifisert med høy risikoprofil, mens ni selskaper er klassifisert med medium risikoprofil.

Alle våre leverandører har fått tilsendt spørreskjema for å kartlegge eventuelle brudd på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Vår aktsomhetsvurdering har så langt i prosessen ikke avdekket funn som tyder på brudd på hverken menneskerettigheter eller anstendige arbeidsforhold, kun hos én underleverandør har vi avdekket risiko for brudd på anstendige arbeidsforhold. Det forholdet ble avviklet i 2023. 

Tiltak for å stanse, forebygge eller begrense negative konsekvenser  

Som beskrevet ovenfor er det ikke avdekket brudd på menneskerettigheter eller anstendige arbeidsforhold i rapporteringsåret, og det er derfor heller ikke iverksatt tiltak med enkeltleverandører.

Vi håndterer risikoen for fremtidige brudd ved å gjennomføre årlige aktsomhetsvurderinger, ha god kjennskap til våre partnere og markedet vi opererer i, samt holde fokus på at Brim Explorer skal være en god og ansvarlig arbeidsplass. Vi tar med erfaringer og tilbakemeldinger selskapet har tilegnet seg inn i aktsomhetsvurderingene, for å forbedre prosessen og resultatene i fremtiden.

Vi fortsetter å jobbe for et godt samarbeid med våre eksisterende leverandører av varer og tjenester, samt en ansvarlig innkjøpspraksis ved vurdering av nye leverandører. 
 

*1) Leverandører og forretningspartnere definerte begreper i åpenhetsloven, jf. § 3 første ledd bokstav d og e. Begrepet forretningsforbindelser er brukt som en samlebetegnelse for disse to.
*2) Med «risiko» menes sannsynligheten for at negative forhold knyttet til menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold inntrer, og hvor alvorlig de negative konsekvensene vil kunne være for de berørte.
*3) Alvorlighetsgraden avgjøres på bakgrunn av risikoens skala (alvorlighetsgraden av den negative konsekvensen/påvirkningen), omfang (hvor mange som blir påvirket av den negative konsekvensen) og mulighet for gjenoppretting (eventuelle begrensninger i muligheten for å bringe enkeltpersoner/grupper tilbake til en situasjon som er lik det den var skaden inntraff). 

30.6.2024

Agnes Árnadóttir
CEO Brim Explorer